Autorijbewijs

Autorijbewijs

We helpen graag met het vinden van een rijschool. Er zijn wat zaken waar je zelf kritisch op kunt zijn:

 • Bevalt de auto je waarin je de opleiding gaat volgen?
 • Hoe lang duren de lessen?  (Soms worden lessen voordelig aangeboden, maar blijken dan bijvoorbeeld maar 45 minuten te duren ipv een uur)
 • Wordt er een leskaart bijgehouden over jouw vorderingen?
 • Wordt er volgens een plan gewerkt?
 • Is er vervanging bij ziekte van je instructeur?
 • Heb je altijd les van dezelfde instructeur?

Vaak is het mogelijk om een proefles te volgen, dit is een prima manier om dit soort zaken te bespreken.

Hou er rekening mee, dat je voor het aanvragen van je examen een digiD nodig hebt. Dat is niet moeilijk en ook gratis, maar het duurt wel 5 dagen. Om het voor elkaar te hebben, slim om het meteen te doen.

Theorie

Voor je theorie-examen kun je jezelf voorbereiden, bijvoorbeeld met behulp van boekjes of een cd, je kunt ook online een cursus volgen of bij een rijschool een theorie-cursus volgen. Onderschat het examen niet en bereid je goed voor. Het is zonde om het over te moeten doen. Het aanvragen van het examen kun je zelf doen via www.cbr.nl. Je kunt het ook via je rijschool aan vragen. Voor het afleggen van je examen heb je een geldig ID nodig.

Je theorie-examen duurt ongeveer 45 minuten. Je krijgt verschillende  soorten vragen. 25 vragen gaan over gevaarherkenning. Hier moet je er 13 van goed hebben. Verder krijg je 30 vragen over verkeersregels en 10 over verkeersinzicht,  van deze 40 vragen moet je er minstens 35 goed hebben.

Wanneer je erg nerveus bent voor je examen of wanneer de tijdslimiet een probleem voor je is kun je kiezen voor een individueel examen.

Wanneer je geslaagd bent voor je theorie is dit 1,5 jaar geldig.

Tussen Tijdse Toets 

In de voorbereiding voor je praktijkexamen is het mogelijk een Tussen Tijdse Toets af te leggen.  Dit is een goede manier om te “wennen” aan het examen, bovendien kun je vrijstelling voor je bijzondere manoeuvres verdienen. De cijfers wijzen uit dat de slaagkans voor het examen met 20% toeneemt door het afleggen van een tussen tijdse toets.

Praktijk

Het praktijkexamen B leg je natuurlijk pas af na een gedegen voorbereiding. Informeer je goed voor je kiest voor een opleiding. Ook hier geldt vaak dat goedkoop, duurkoop kan worden wanneer je niet goed op let. Niet alleen de prijs is belangrijk, maar zeker de kwaliteit. Past de manier van lesgeven of indelen van de lessen wel bij jou manier van leren en oefenen. Vaak is het mogelijk om een proefles te volgen. Een prima manier om dit te toetsen.

Wanneer het tijd is voor je praktijkexamen neem je een geldige ID mee. Verder heb je een CBR oproep nodig, dit verzorgt de rijschool voor je. Je levert voor het examen een ingevuld “zelfreflectieformulier”in

Wat kun je verwachten op je examen?

Een examen duurt ongeveer 55 minuten.  Wanneer jij dat wilt, mag je instructeur meerijden. Soms kan dit niet, wanneer je bijvoorbeeld een mentor-examen hebt. Er gaan dan twee examinatoren mee. De instructeur mag dan niet meerijden.  Je maakt eerst kennis met de examinator, hij legt ook uit hoe het examen verloopt. Hij controleert je ID.

Dan loop je naar de auto’s, buiten moet je op een afstand van ongeveer 25 meter een kenteken van een stilstaande auto kunnen lezen. De examinator kan wat vragen stellen over de auto. Zowel over de buitenkant als over de binnenkant.

Een deel van de tijd die je rijdt wordt besteed aan zelfstandig rijden. Dit kan zijn door dat je naar een bepaalde plaats moet rijden. Ook kun je een navigatie opdracht moeten uitvoeren of een cluster opdracht.

Je moet dus laten zien dat je zelfstandig kunt rijden, meestal ongeveer 10-15 minuten.  Er wordt op verschillende zaken gelet:

 • Je kijkgedrag
 • Of je goed voorrang verleent
 • Hoe je de auto bedient
 • Inhalen
 • In- en uitvoegen
 • Gedrag op kruispunten en rotondes
 • Manoeuvres

Je hoort na je praktijkrit of je geslaagd bent.

Wil je nog meer informatie over het rijbewijs B klik hier.

Graag je auto rijbewijs halen?

Vul je gegevens in en wordt benadert door rijscholen bij jou in de buurt die jou zullen helpen het autorijbewijs zo snel mogelijk te behalen!